Om


Inriktning:

Uppfödning av hundar med inriktning på tidig jaktmognad och jaktlust. Endast friska individer av bästa märke används i aveln. Säljes veterinärbesiktade märkta, och vaccinerade. Alla valpköpare får med sig hundfoder från TROLL. Valparna finns i Klärke utanför Sundsvall. Vi har funnits sedan 1999. Ring 072-577 57 24 om ni vill komma på besök. Vi har bade stående fågelhundar och Jämthund.


Här är några råd och tips om hur ni ska sköta er nya kamrat! 

Valpen har levt med sin flock hela sitt liv och det tar lite tid att acklimatisera sig. Låt hunden ta den tiden den behöver. Det är naturligt att hunden är lite skärrad första tiden.

Er valp ska vaccineras vid 3mndr och ett år sedan brukar det krävas vart tredje år. Vid tre månaders vaccinationen kan ni ta med besiktningsintyget och fråga om er veterinär kan föra över de vaccinationerna som man ser i nedre högra hörnet. Höftleds röntgen ska göras mellan 18-24 månader hunden ska var tränad vid tillfället. Tikar ska inte löpa eller vara inom en månad från/ till löp.

Träning:

Var rädd om er kamrat. Svaret på de flesta frågor om träning foder och dressyr är lagom.

En valp får inte tränas eller tröttas ut för mycket men man kan skolas in i att dra (snöreköring) från ett års ålder. Kan följa med på enstaka löppass. Ingen regelbunden konditionsträning.

Dressyren måste anpassas mycket omsorgsfullt till individen. Jag brukar försöka ge hunden tid att fundera och prova olika sätt att lösa uppgiften. En hund är enkel i sitt tankesätt, kräv inte för mycket men öka svårigheterna när den lärt sig något nytt. Jag har oftast  lärt hunden sitt innan lev, sätt upp handen säg sitt och vänta lite vid träning. Allt för att befästa lugnt tryggt ledarskap. Vid all dressyr är det viktigt att vara lugn och trygg.

Apport:

Stoppa in en apport när hunden ska ut efter att den blivit rumsren (4-5 månader), belöningen är att få gå ut. Längre fram i träningen ska den plocka upp den och komma med den för att få belöningen att gå ut/in. Gladare apportör kommer inte att finnas! Den bästa belöningen för en hund är att ledaren visar uppskattning. Jag tycker att uppskattningen ska vara måttfull då settern är en yster varelse som kan gå helt i taket vilket inte är önskvärt vid inlärning.

Utfodring:

Vi fodrar alla våra hundar med TROLL Hundefor och ger fågelhundarna  TROLL Ekstrem medans  älghundarna får TROLL Elite. Hundarna fodras under pågående jakt även med energikorv. Vi tillahandahåller TROLL i vår butik. Vi har mycket bra pris på Ekstrem 479Kr/ 15kg hämtpris.


Valpen har fått mat två-tre ggr/ dygn. Ni kan prova med en dl tre ggr dag öka eller minska efter hull. Äter inte hunden upp så hoppar man över även nästa mål. Ta en funderare över varför den inte åt upp maten!

För kraftigt eller för mycket foder och även för mycket motion vid unga år ökar risken för höftledsfel, tänk på det!

Höftledsröntgen:

 Det finns olika erfarna veterinärer och man bör kontrollera med oss vilken som ska anlitas. Generella råd: Hunden ska vara vältränad vid till fället den röntgas ej i löp eller nyligen löpt. Lämplig alder 18 månader.

Leverans:

Om ni hämtar valpen efter leveransdagen då den är 8 veckor tillkommer 200kr/dag. Vi har ingen försäkring som täcker eventuella olyckor. Om valpen hämtas efter 8 veckor ska den vara fullt betald senast på 8v dagen. Dessa regler måste jag ha för att jag vill jaga lediga dagar så jag viker endast en helgdag för leverans,  sedan levereras valpar på vardag eftermiddag efter jobbet.

Bor ni i Norge:

så ska ni beställa en ny Norsk stamtavla. Var rädda om de lösa streckkoderna som medföljer de ska användas på nya stamtavlan. Kanske ni ska klistra in en kod på den Svenska med men det får ni kolla med NKK.

Det här var det jag kom på just nu men var inte rädda för att höra av er.